Niedzielne śniadania to już powoli tradycja! Zacznij swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i przygotuj kolejne, pyszne Fit Śniadanie.
Prostota kluczem do sukcesu
Często zdrowe odżywianie kojarzy nam się z niesmacznym, jałowym jedzeniem. Co bardzo mija się z prawdą! Będę to powtarzać bez końca i pokazywać Ci, że jest wiele przepisów, które łamią tą zasadę, a jedyną barierą jest Twoja wyobraźnia.
A może odstraszają Cię koszty? W końcu pasta z kokosa czy jagody goji to nierzadko wydatek rzędu 10-20 pln. Okej, zgadzam się z tym – są produkty na rynku, które do tanich nie należą, ale to nie oznacza, że muszą być uwzględnione w Twoim codziennym jadłospisie. Moda na super foods, odżywki dla sportowców, suplementy wpędza nas w błędne przekonanie, że zbliansowane żywienie to przywilej dla bogaczy. Nic bardziej mylnego! Uwierz mi, że jest wiele wspaniałych składników, które są lokalne i nie nadszarpną Twojego budżetu. To zawsze kwestia wyboru!
Nie wiesz od czego zacząć? Zacznij od małych zmian! Może to będzie picie wody z cytryną? A może pożywne śniadania? Każdy mały krok przybliża Cię do celu, potem już wszystko pójdzie samo.
Przeczytaj: Woda z cytryną na czczo – dobry sposób na odchudzanie?
A dzisiaj propozycja bezglutenowego Fit Śniadania, która pozwoli Ci rozpocząć dzień z pełnym powerem. Możesz modyfikować skład według własnego uznania, dodać swoje ulubione składniki.
Fit Śniadanie – przepis
awokado
pomidorki koktajlowe
pieczarki
szczypiorek
quinoa – lub inna kasza, ryż
1 jajko
sól, pieprz
Przepis jest prosty, wręcz banalny! Ugotuj kaszę, pieczarki i jajko usmaż. Umyj i pokrój pomidorki, ułóż wszystko w misce i posyp przyprawami oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Jak ugotować kaszę quinoa?
Kasza quinoa (inaczej komosa ryżowa) w Polsce nie jest jeszcze aż tak powszechna, a szkoda. Świetnie się sprawdzi dla osób z celiakią, ponieważ jest zbożem naturalnie bezglutenowym. A na dodatek bardzo wartościowym z punktu widzenia dietetyka! Na 100g dostarcza około 14g białka – dobra propozycja na diecie roślinnej. Ponadto to źródło magnezu, cynku i błonnika.
Jak prawidłowo przyrządzić kaszę quinoa? Najpierw dokładnie przepłucz kaszę na sitku. Następnie wypłukane ziarna zalej 2 szklankami wody (proporcja 1 szklanka kaszy do 2 szklanek wody) i gotuj przez około 15 minut, aż kasza napęcznieje i powstaną tzw. 'sprężynki’. Gotowe 🙂